Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Въпреки че планираното пътуване на премиера Николай

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Въпреки че планираното пътуване на премиера Николай
Коментари Харесай

Родните и международните неволи на Николай Денков

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Въпреки че плануваното пътешестване на премиера Николай Денков до Съединени американски щати отпадна, а измежду аргументите беше посочена сякаш някаква доста по-важна командировка в друга страна, още тогава стана пределно ясно, че същинското съображение е, че в Съединени американски щати никой не чака нито Денков, нито половината кабинет, който беше планувано да го придружи. По-точно – разбра се, че нито американският президент, нито даже държавният секретар Антъни Блинкен ще отделят от времето си, с цел да одобряват нашите пратеници.

Навън - нежелателен

Джо Байдън очевидно избра вместо с сегашен, настоящ и витален министър председател, да споделя за минали срещи с покойници през 2021г. Всъщност истината е, че Байдън обърка сегашния френски президент Еманюел Макрон с от дълго време умрелия Франсоа Митеран, само че това не трансформира главното – въпреки и неангажирани с по-важни проекти или задгранични пътувания, първите хора от американска страна не пожелаха да отделят даже и 10 минути, с цел да одобряват подготвяната огромна делегация на високо равнище от страната ни.

Така най-после пратениците ни бяха минимализирана до няколко индивида - финансовият, икономическият и енергийният министър, като Асен Василев също възнамерява съществени срещи, в това число и с ръководители на водещи американски компании, измежду които „ Тесла “ и „ Мета-Фейсбук “ - Илън Мъск и Марк Зукърбърг, само че нищо чудно да последва ориста на Денков. Даже крупните суми, дадени на американски лобисти малко преди този момент, които включваха и " поощряване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското ръководство, и американския Конгрес за усилването на двустранните връзки сред Съединени американски щати и България ”, разбирайте – американски водещи фигури да хукнат стремително да се виждат с хубостниците от Политическа партия, не са съумели да трансформират действителността.

Недоумение провокира и времето, определено за плануваната среща – малко преди ротацията и промяната на Денков на премиерския пост. Обикновено сходни начинания се подхващат при противоположния вид – когато някой неотдавна е бил определен на избрана служба.

Т.к. същинската причина за отпадането на пътуването нямаше по какъв начин да бъде оповестена, внезапно се появи посещаване в Хага и среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, на който обаче напълно скоро следва да сдаде ръководството, което и все още е реализирано след края на мандата му, само заради към момента несформираният нов постоянен кабинет в страната.

За да звучи още по-убедително отпадането на визитата в Съединени американски щати, самият Денков се оправда, че няма по какъв начин да пътува в този момент, в случай, че „ приготвяме меморандум със зърнопроизводителите и обсъждаме тяхното неодобрение ”. Той оставал, с цел да разиска всичко с протестиращите. Много отговорно, спор няма!

Макар че истината е по-различна. Денков изобщо няма шанс (всъщност вярната дума е друга), когато са му предстояли значими срещи. Достатъчно е единствено да си напомним планувана предходната година за октомври такава сред него и австрийския канцлер, която отпадна за непостоянен интервал сякаш поради заболяване на Карл Нехамер, само че малко по-късно Нехамер организира други.

Можем да напомним и едно от последните му визити в Страсбург, когато пред евродепутатите, той държа слово, изслушано от 20 индивида на кръст – просто единствено толкоз демонстрираха интерес към него и речта му.

Тук - неразбираем

Като стана дума за оправданието на Денков – митингите на зърнопроизводителите, несъмнено не му върви на премиера със зърнопроизводителите. Освен периодическата замяна на остри думи, взаимните обвинявания и настояванията на оставки, фермерските митинги са съвсем непрекъснати, като всякога се стига и до блокиране на основни пътища в цялата страна, а предложенията от страна на държавното управление не провокират предстоящите реакции и дефинитивно мъртвило.

Истината е, че нашите ръководещи, изключително в лицето на Денков и на министъра на земеделието и храните – Кирил Вътев, проспаха обстоятелството, че в Европа това неодобрение от дълго време към този момент ескалира, като аргументите са същите, както и у нас – главно Зелената договорка, Зелените ограничения и вноса на евтини храни, най-вече от Украйна. В Германия, Португалия, Франция, Полша и други страни се стигна и до общонационални митинги, като част от тях се реалокираха в Брюксел, стигайки се даже до конфликти с полицията и палежи. Фермерите издигнаха лозунга: „ Урсула, ние сме тук! “, а преди броени дни хиляди селскостопански машини блокираха столицата на Белгия преди срещата на върха на Европейски Съюз.

Исканията на родните фермери също бяха неглижирани месеци наред, като те нормално бяха залъгвани по един или различен метод сред обидите и епитетите, които получаваха от най-високо равнище, тъй като са си разрешили да стачкуват.

Сега  отново доминират изискванията – договаряната сума понижа, желаеха се информации от Национална агенция за приходите, с които да потвърдят, че са били на загуба през 2023г., деятели, близки до Политическа партия и Демократична България, заливат мрежата със фотоси на скъпи коли, с които се пробват да внушат, че всички зърнопроизводители са крупни олигарси, които се къпят в милиони и нямат право даже да си помислят да недоволстват.

А в действителност, както подчертаха и протестиращи, първо – доказването на загуби пред Национална агенция за приходите е парадокс, тъй като покажат ли такива, банките ще ги притиснат, т.к. по стратегиите нямат право; второ – дотациите се дават с година обратно, което значи, че хората първо влагат и създават, а едвам след това получават; трето – фермерите не просто желаят „ едни пари ”, а от дълго време упорстват да бъдат подхванати съответни и съответни ограничения за превъзмогване на рецесията в бранша.

Но за следващ път опитите им да надигнат глава са потушавани и със закани от вида на изречената преди дни на премиера Денков: „ Всеки ден, който минава в митинги забавя реализация на съглашението, забавя момента, в който действително нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и известието на Европейска комисия за новите ограничения, които предлагаме, а бавенето на договарянията, води до бавене на средствата ”.

И на целия този декор, на фиаското, което Денков претърпява, от Политическа партия обявиха, че било редно той да стане... външен министър. Колко сполучливо ще ни съставлява по света, е риторичен въпрос, съдейки по безспорната му липса на подготовка, неналичието на дипломатически опит и непрекъснатите му провали при опитите да организира по-важни интернационалните срещи.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР